Hellasguidens blogg

Hellasguidens blogg

Smått og stort fra Hellas

Tips og forslag, minner, morsomheter og meninger.

Du kan også følge meg på twitter: @KyriaT

Ekte kjærlighet?

Eeeh... Kategori?Opprettet av KyriaT on., juli 13, 2011 11:02:58

Det er to slags turister som reiser til Hellas:

De som ser på ferie i Hellas som en vare, gjerne da inkludert, strender, billig mat, billig øl, nydelige hvite og blå sukkerbithus, en liten dose lokal sjarm, en liten utflukt til et historisk sted, så de kan si at de har vært der, og mest av alt garantert sol. Dersom noe mangler i pakken vil de klage, fordi de da ikke har fått det de betalte for.

Den andre gruppen er de som ser på ferie i Hellas som et forhold. De liker strender og sol, men kan også finne på å dra til Hellas til årstider hvor det ikke er noen garanti for det. De prøver å lære seg grekernes måte å spise og drikke på, og nyter det. De er opptatt av sukkerbithusene, men mest av alt menneskene som bor i dem. De ser særpreget i byen/landsbyet/øya, og får gjerne venner blant innbyggerne. De er opptatt av hva som har skapt deres sted eller område til det det er i dag, og ønsker å lære både lokal og generell historie. De aksepterer forholdene slik de er, og ikke hvordan de burde være, og dersom noe mangler i det de hadde forventet seg så tar de det som en erfaring rikere. Hvis det var noe de ikke fikk med seg så tenker de gjerne "Søren, jeg fikk ikke sett Akropolis denne gang, men det skal jeg få med meg neste gang jeg kommer". Det er svært sjelden disse turistene klager etter reisens slutt.


Dersom du, som jeg, tilhører den siste gruppen, vil du kanskje legge merke til at forholdet har tre stadier:

I begynnelsen er alt som en forelskelse, der alt i Hellas er perfekt. Alt er strålende vakkert, spennende, interessant, og grekere er vidunderlige mennesker, som man beundrer og elsker. Alle feil og lyter hviskes ut av forelskelsens slør, og man går i kraftig forsvar når noen kritiserer eller stiller spørsmålstegn ved det grekerne gjør eller er.

Etter hvert som forelskelsen gir seg og øynene åpnes så går man inn i tilpasningsfasen, og den er ofte smertefull og full av skuffelser. Du irriterer deg over alt som ikke fungerer som det burde. Dobøttene, vannkraner uten trykk, villmannskjøring i trafikken, støyende og brautende greske familier på stranda og tavernaen, bussenes forsinkelser, streikene på flyplassen, eller hva det måtte være. (Hvis du som leser dette nå sitter med et "Ja, men…" på leppene, så er du kanskje fortsatt i forelskelsesfasen?). Du blir skuffet når det du trodde var et dypt og ekte vennskap med kelneren og hans familie på yndlingstavernaen, viser seg å være ganske overflatisk og at han bruker deg for å gi tavernaen et godt rykte blant andre turister. Det er mulig du tar noen sesongers pause fra Hellas, og finner nye forelskelser.

Men for noen går forelskelsen aldri over, til tross for tilpasningsfasen. Da går man inn i en fase vi kan kalle ekte kjærlighet. Du elsker Hellas og folket. Til tross for – eller kanskje til og med på grunn av – de uperfekte sidene landet og folket har. Det er en kjærlighet, som alltid vil være der, enten man er fysisk der eller ei. Du er takknemlig for at dine greske venner godtar deg akkurat slik du er, med dine rare norske skikker og pussige holdninger. Du er stolt av norskheten din, så annerledes enn greskheten, men like verdifull, og sammen er de krutt! Du elsker det landet gjør med deg, at det får deg til å leve, og det med ekte, rå følelser, både positive og negative. Du ler, gråter, synger, banner og danser, som en skikkelig greker, eller i hvert fall nesten. Du lider med grekerne i motgang, og gleder deg med dem i medgang.

Kommer du dit vil Hellas omfavne deg som ditt andre hjemland, og en del av deg vil alltid være der, under oliventrærne, ved bølgesuset fra middelhavet eller på tavernaen med godt selskap. Du har alltid Hellas med deg, uansett hvor du er i verden.  • Kommentarer(4)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Cathy ti., mars 20, 2012 00:03:43

Så utrolig vakkert og treffende sagt! Har vært der 15 ganger og blir aldri lei og humrer litt oppgitt over våre forskjeller. Har hatt noen ganske forfriskende samtaler med vår greske "familie". Jeg er der i sjelen hver eneste dag og i mine drømmer hver eneste natt. Teller dager til vi igjen skal treffe vår store kjærlighet!

Opprettet av CJ ti., november 08, 2011 12:06:04

Jeg tilhører den siste gruppen og har gjort det i 13 år nå :) Begynte som 20-åring. Første gang jeg reiste dit var nettopp med min første greske kjæreste jeg møtte her. Han ble senere mannen min og vi har to nydelige gutter sammen :) Selv om forholdet gikk i to så har jeg fortsatt beholdt kjærligheten til Hellas og ny kjæreste :) Ja jeg lider med de og jubler for dem når det skjer noe flott. Men jeg innrømmer at jeg fortsatt irriterer meg grønn over blant annet de tingene du nevnte i fase to ;))) Jeg liker heller ikke at grekere blir kalt late osv. Og jeg skjønner at de ikke elsker å betale skatt når de ikke har noe å betale skatt av. Og jeg vet godt om disse forskjellene som de fleste Europeere i dag ser ut til å ignorere eller ikke vite... Såvidt jeg vet koster bensin nøyaktig det samme som i Norge. Og en husleie kan godt være på 500€ for noe ok til en familie. Sier seg jo selv at de fleste ikke klarer dette alene. NOEN ER late og jeg kjenner noen av de men de fleste jobber mye mer enn de fleste nordmenn. Jeg kjenner til mer enn nok folk som sniker seg til det ene og det andre og unnlater å fortelle om ting og tang. Men mange gjør jo ikke det. Og det er jo de som må lide mest.... Jeg skjønner også at de klager men samtidig klager de ALTFOR mye og det hjelper heller ingenting. Et annet problem er jo at de som blir untervjuet kommer med utspill som får oss til å riste på hodet. Flere på jobben hadde sett intervju med ei dame som klagde på økte skatter og avgifter fordi da kunne hun jo ikke gå til frisøren flere ganger i uka! Det er nettopp slike folk som irriterer oss og andre grekere. Alltid er det noen som ldelegger ryktet for alle andre :((( Jeg er av og til møkklei av Hellas pga hvordan ting drives og hvordan folk vil/eller tvinges til å gjøre det verre... Det er av og til bare misery og slitsomt å besøke enkelte deler av Hellas det siste året. Mens andre steder prøver de iallefall å late som ingenting og være opptatt av familien osv istedet for bare å snakke om problemene. Men de siste gangene har jeg kommet hjem i verre humør enn jeg var da jeg dro. Det er trist :( Men Hellas vil alltid bety mye for meg og keg kommer aldri til å slutte å dra dit hverken alene eller med barna. :) Altfor knyttet til landet på mange måter... :)

Opprettet av Anders on., september 07, 2011 16:59:08

Der tok du meg på kornet :-)

Opprettet av Arnhild Holten to., august 18, 2011 19:20:48

Vi har flyttet hit til Kreta, i april 2009