Hellasguidens blogg

Hellasguidens blogg

Smått og stort fra Hellas

Tips og forslag, minner, morsomheter og meninger.

Du kan også følge meg på twitter: @KyriaT

Hellas fra innsiden - Klaging

Hellas genereltOpprettet av KyriaT fr., juli 22, 2011 12:20:07

Turister i greske havner og flyplasser rister oppgitt på hodet av den hittil fem dager gamle kjørestansen blant drosjeeierne. - Forstår de ikke sitt eget beste, sukker norske Kristian, Dette er jo regelrett å skremme bort turistene! Og så nå da, som Hellas virkelig trenger inntektene!

Grekerne er kjent for å være streikevillige, de har sterke fagorganisasjoner, og lover som går langt i å beskytte streikeretten. Det siste året har det vært spesielt mange streikemarkeringer mot regjeringens sparetiltak, både generalstreiker, politiske streiker og andre demonstrasjoner. Noen med mer støtte i befolkningen enn andre, og slik jeg oppfatter det, er taxisjåførenes aksjoner av de som har lite sympati hos folk flest.

Det jo slett ikke bare turister som rammes av kjørenekten, tvert i mot, grekerne selv rammes svært hardt. Det rammer alt fra syketransport til husmorens ukentlige markedshandel, og fører til store problemer i byer som allerede har store problemer med trafikkavviklingen, ikke minst Athen. Men den viktigste årsaken til grekernes manglende sympati er det de oppfatter som den egentlige årsaken til streiken.

Det drosjeeierne protesterer mot er de bebudede endringene i dagens lisensordninger. Det er et av IMF’s krav, at noen bransjer må ”dereguleres”. Det vil med andre ord bli lettere for hvem som helst å starte drosjedrift, og det betyr at ordninger med solide summer under bordet for kjøp av drosjelisenser vil smuldre bort. Tusenvis av svarte euro omsettes på denne måten i Hellas, i drosjenæringen og ellers. I og med at det er penger som ikke blir oppgitt til skattemyndighetene er det selvsagt også en yndet business for pengevasking. Har du tjent deg styrtrik på narkotikasalg, trafficing eller underslag? Kjøp en drosje, taverna, buss, butikk eller bar! Og for all del – alle drosjer, tavernaer osv er ikke kjøpt med penger fra ulovlig virksomhet, sannsynligvis de færreste. Det forandrer imidlertid ikke saken, at tradisjonen med penger under bordet for kjøp av virksomhet og lisenser er like utbredt som sandkorn på en gresk badestrand.

De aller fleste grekere misliker det, men det er vanskelig å unngå, all den tid det er umulig å kjøpe en drosje, taverna, buss, butikk eller bar uten en sum under bordet til selger. Slik det var nærmest umulig å skaffe seg leilighet på 60- og 70-tallet i Norge uten at tidligere eier fikk en (skattefri) ”kompensasjon” i tillegg til den regulerte kjøpesummen.

Drosjeeierne har mange fine slagord, men de finner lite gehør blant grekere flest. Jakten på svarte penger, korrupsjon og svindel blir godt mottatt av den alminnelige greker, det er ikke det de protesterer mot på Syndagma og andre steder. Tvert i mot, de fleste mener det går for sakte, og at for få blir tatt. Det er en allmen oppfatning at småkjeltringene (f.eks. han som kjøper en drosjelisens med svarte penger) blir tatt, mens de store fiskene (f.eks. politisk korrupsjon) slipper unna. Det er fortsatt tydelig at visse yrkesgrupper og enkeltpersoner beskyttes av politikerne og deres håndlangere, til tross for det som blir sagt fra talerstolen i parlamentet.

På samme måte har de lite til overs for sutringen hos en del overbetalte (etter greske forhold) offentlig ansatte, som i tillegg til en solid lønn også har andre sosiale goder som er ikke-eksisterende i det private næringsliv. Min venn Jorgos kommer sukkende og hoderystende på stranden en sein ettermiddag, og forteller om sitt møte med en kompis på veien.

- Tenk det, sier han oppgitt, at han tør å klage til meg, som sliter 15 timer i døgnet, seks dager i uka for å få et minimalt overskudd i butikken (rørleggerbedrift, min bemerkning), jeg tjener jo mindre enn servitøren på tavernaen her, og har knapt til salt på maten! Og han (ansatt i DEI, det offentlige elektrisitetsverket, min bemerkning) tør å klage til meg! Han som jobber 8 timer om dagen, med femdagers uke og tre ukers ferie, har bygd seg et flott hus og kjører BMW. Han klager fordi de har kuttet lønnen hans fra 4000 til 2500 euro i måneden? Enkelte eier ikke skamvett...

Man kan selvsagt ha forståelse for at det ikke er problemfritt for den nevnte e-verk mannen som trodde han skulle fortsette å tjene 4000 i måneden, og hadde planlagt sin egen og familiens framtid ut fra det. Etter sine forhold har han ”dårlig råd” og mener han er berettiget til å klage. De mange småbedriftseierne, selvstendig næringsdrivende som lever på eksistensminimum, og mindre enn det, og som nå blir kontrollert i hue og ræva for å ”hindre korrupsjon”, de er imidlertid ikke imponert.

Min rørleggervenn Jorgos har et gjennomsnittlig overskudd på ca 450 euro i måneden, som er bedre enn mange andre jeg kjenner. Forutsatt da at han ikke betaler ned lånet han tok da han kjøpte butikken. Og han forventer en fortsatt nedgang i inntekten sin, det er få grekere som pusser opp badet sitt nå om dagen. Av denne summen skal han dessuten være med på å betale både everksmannen og skattekontrollørens solide lønninger.

– Det er greit det, sier Jorgos, vi må jo alle betale skatt, men jeg vil for svarte ikke høre klaging fra folk som tjener min halve årslønn i måneden.

Eller som vil slippe deregulering av drosjemarkedet, tenker jeg.  • Kommentarer(2)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Rex Kelvin ti., november 21, 2017 08:24:48

Hello,

We are here again to buy kidney for our patients and they have agreed to pay a good amount of money to anyone who wants to donate a kidney to save them and so. If you are interested in being a donor or you will save a life, please write us to the email below.

This is an opportunity for you to be rich, we assure and guarantee you 100% secure transaction with us, all will be done according to lawful kidneys.

So do not waste more time, please write to irruaspecialisthospital20@gmail.com

Irrua specialist teaching hospitals.


Opprettet av KyriaT sø., august 07, 2011 12:25:17

Taxi-streiken ble endelig avblåst i går (6. august):

Aftenposten: Gresk drosjestreik avblåst