Hellasguidens blogg

Hellasguidens blogg

Smått og stort fra Hellas

Tips og forslag, minner, morsomheter og meninger.

Du kan også følge meg på twitter: @KyriaT

Myten om grekere

Hellas genereltOpprettet av KyriaT sø., november 06, 2011 16:43:46

Vi får stadig høre om disse late grekerne som ikke betaler en krone i skatt og bevilger seg pensjon før de fyller femti, og som protesterer og skriker i gatene når IMF og EU forsøker å redde dem fra den visse økonomiske død. Som ikke tar noe ansvar for sitt eget problem, men fortsetter sin Zorbadans mens anstendige europeere må ta regningen. Vi kan ikke forstå hvorfor grekerne ikke kan holde kjeft og bite tenna sammen, ta hestekuren sin og bli ferdig med det, slik at roen kan senke seg over landet og vi kan dra på chartertur og øyhopping som før.

Myten om og latterliggjøringen av den late og korrupte grekeren har bredt seg med samme fart og intensitet som problemene i gresk økonomi, men det at en løgn blir gjentatt ofte gjør den som kjent ikke sannere. Det bildet vi får fra overskriftene i norske og europeiske aviser er lite flatterende, og selv om det som blir sagt ikke er direkte løgn, er det ikke helt sant heller. Vi rister på hodet over korrupsjon og fnyser av manglende skattevilje. Det gjør grekerne selv også, og selvsagt bør vi alle reagere på det. Men for øvrig kan man ikke sammenligne Norge og Hellas direkte, til det er de grunnleggende forskjellene for store. Grekere er ikke uskyldige engler, og det er omtrent like mange kjeltringer i Hellas som det er i de fleste andre land. Grekere flest er imidlertid som nordmenn flest, opptatt av barna, jobben, fremtiden, og med den samme iboende trangen til å ha litt flottere hus og bil enn naboen. De fleste betaler skatt, moms og klager på strømregningen. De river seg i håret over de høye bensinprisene og kriminaliteten som stiger. De er i bunn og grunn akkurat som deg og meg. Hvorfor er det da så vanskelig for oss å forstå deres opprør, og så enkelt for oss å latterliggjøre deres annerledeshet? Spørsmålet er:

Hva er det grekerne klager sånn over?

Hvis du virkelig er interessert i svaret på det spørsmålet, så foreslår jeg at du leser litt videre. Det er kanskje ikke så lett for oss vanlige nordmenn å sette oss inn i den vanlige grekers tankegang og virkelighet. Men det er ikke umulig heller, og hvis du har lyst å prøve, så skal jeg gi deg et lite regnestykke, som kanskje gjør det litt enklere. Et forenklet bilde, men nærmere sannheten enn de analysene finans- og næringslivsjournalister serverer oss.

Tenk deg at din bruttolønn ble redusert til en femtedel. Uansett hva du tjener. Da har du omtrent det en greker i tilsvarende lønnsklasse tjener, men er du lavtlønnet så trekk fra 10-30 % og er du høytlønnet så kan du legge til det samme, for forskjellen på fattig og rik er større enn i Norge. Du kan senke momsen med et par prosent og inntektskatten til rundt en tredjedel av det den er i Norge. Dernest kan du fjerne folketrygden, inklusive rett til sykepenger, uførepensjon og arbeidsledighetstrygd. Du kan fjerne statlige barnehager og sykehjem, og senke standarden på offentlige skoler og sykehus kraftig. Videre kan du øke den gjennomsnittlige arbeidsledigheten til cirka 17 prosent, øke strømprisen med cirka 40 prosent og prisen på bensin og fyringsolje med cirka 20. Til gjengjeld kan du redusere bilavgiften noe, og nesten fjerne avgiftene på alkohol og tobakk, og prisnivået for øvrig kan du sette til cirka 80 prosent av det norske.

Er du med så langt? Trenger du litt mer kjøtt på beinet?

Du jobber lange dager (Statistikk fra OECD viser at grekere i snitt jobber omtrent like mye som japanerne. Tyskere jobber tilsvarende 80 % av det grekerne gjør, og vi skandinaver ennå mindre, bare 60-70%), og har ofte ugrei arbeidstid. Er du ansatt i turistnæringen, har du normalt ikke fridager i sommerhalvåret, selv om månedslønnen din ikke nødvendigvis gjenspeiler det. Turistnæringen er lavtlønnssektor, noe bl.a. norske turister nyter godt av. Du får selvsagt ikke betalt de månedene du ikke jobber, men er du heldig, kan du muligens være berettiget til en kompensasjon på 2-300 euro i måneden i vinterhalvåret.

Er du for syk til å jobbe, kan du ha rett til tilskudd, forutsatt at du har forsikring. Du har ingen rett til sykepenger, alderspensjon eller medisinsk behandling (bortsett fra akutt medisinsk hjelp), dersom arbeidsgiveren din ikke betaler denne forsikringen. Er du offentlig ansatt er det greit, men har du jobb i den private sektor er det ca 60 % sjanse for at han gjør det. Hvis han ikke gjør det, og du oppdager det, kan du anmelde ham, men risikerer å miste jobben. Du har ikke samme oppsigelsesvern som i Norge. Mister du jobben, får du normalt ingen, eller en svært beskjeden, arbeidsledighetstrygd fra det offentlige.

Du elsker barn, og skulle gjerne hatt mange, men det er dyrt, så sannsynligvis tar du deg ikke råd til mer enn ett eller to. Du må f.eks. regne med å betale for barnas ekstraundervisning siden de fleste offentlige skolene er så dårlige. Konkurransen er knallhard og det er svært få plasser på universitet og høyskoler, og mange sender barna utenlands for å studere. Det blir sett på som en investering, men det er dyrt. Du må regne med at sønnen eller datteren din ikke får jobb etter endt skolegang, arbeidsledigheten blant unge er rundt femti prosent. Ungdommene blir av både økonomiske og sosiale årsaker boende hjemme, og du må forsørge dem, helt eller delvis. Selv når barna gifter seg blir det forutsatt at du bidrar de første årene, både økonomisk og praktisk, ikke minst når barnebarna kommer.

Blir noen i familien syke, må du trå til. Sykehusene er underbemannede, og alminnelig stell som toalettbesøk, personlig hygiene og å sørge for at pasienten får i seg nok mat, overlates i stor grad til de pårørende. Den medisinske behandlingen er bra, forutsatt at du har forsikring. Er du heldig blir du behandlet av en lege som ikke tar ekstra betalt. Er du ikke så heldig, får du minimumsbehandling, men vil du sikre deg at legen virkelig engasjerer seg for å få deg frisk, er det kanskje tryggest å gi en liten «påskjønnelse». Dersom tanten, bestemoren eller svigerfaren din blir gammel og trenger varig omsorg, er det bare å rydde gjesterommet eller sofaen på stua. Det finnes ikke offentlige sykehjem som sagt, men om det fantes ville du ikke sett på det som et verdig alternativ for din tante/bestemor/svigerfar.

Nærmer du deg selv alderdommen er det store forskjeller på hvordan du vil komme ut økonomisk. Har du vært offentlig ansatt sitter du på den grønne gren og kan ta ut din opparbeidede pensjon etter 35 års opptjeningstid (inntil for få år siden var den 30, som jeg skrev opprinnelig). Kvinner hadde tradisjonelt litt lavere opptjeningstid, fordi de ble kompensert for barnestell og omsorgsarbeid, en slags fødselspermisjon på etterskudd om du vil, men dette er det nå slutt på. Har du vært ansatt i det private næringsliv har du forhåpentligvis hatt en god arbeidsgiver som har innbetalt til pensjonskassen, og du kan ta ut din andel. Hvis ikke, har du kanskje vært forutseende nok til selv å spare til pensjon, og kan ta ut de oppsparte midlene i form av Fapax (engangsutbetaling) eller oppdelt i rater i et gitt antall år. Du må uansett regne med at du får tilbake mindre enn du har betalt inn, for opp gjennom årene har det vært mange omganger med «samordninger», sammenslåinger og mislykkede fondsinvesteringer. Og konkurser selvsagt. Har pensjonskassen du har betalt penger til gått konkurs får du ingenting. Forhåpentligvis har du da litt i madrassen, så du slipper å ligge barna dine til last.

Når du har gjort det økonomiske og sosiale regnestykket ovenfor, så kan du dessuten sørge for en tilfeldig, byråkratisk, umoderne og laaaaangsom saksbehandling på alle offentlige og halvoffentlige kontor, inklusive alt fra folke- og skatteregister, domstoler, politi og rettsvesen til de halvprivate forsikringskassene der du innbetaler din pensjon og helseforsikring. Skal du ha noe gjort i Hellas må du regne med at behandlingstiden er lang. Ikke bare fordi folk som jobber der er sendrektige og umotiverte (selv om det ikke er uvanlig), men fordi byråkratiet er så enormt. Regelverket er komplisert, opplæringen mangelfull og risikoen hvis du som ansatt gjør feil er høy, så hvis man kan fraskrive seg ansvaret i de sakene man behandler, så er det det enkleste og tryggeste.

Hvordan synes du hverdagen din ser ut så langt?

Bildet er selvsagt ikke bare svart: Du nyter godt av middelhavsklimaet, og trenger ikke så stor bolig, fordi mesteparten av fritiden tilbringes utendørs. Du trenger ikke så mye oppvarming, selv om uisolerte hus og kjølige netter vinterstid kan være en prøvelse. Du har en stor familie som alltid stiller opp for deg og vil hjelpe deg. Det blir selvsagt forventet at du gjør det samme for dem. Du har venner og naboer som engasjerer seg i ditt liv, på godt og vondt, og det er stor takhøyde for hvordan du lever og hvem du er, men du må selvsagt tåle at nesten alle blander seg bort i ditt privatliv, og har sine meninger om det. Ensomhet er en sjeldenhet, men til gjengjeld må du tåle at du ikke har tid for deg selv. Det er krise, kaos og dramatikk, og i det hele tatt ganske stressende å være greker. Økonomien er vanskelig, politikken håpløs, men varmen mellom mennesker er fortsatt stor.


Har du lest hele dette innlegget så forstår du kanskje den vanlige grekers virkelighet litt bedre? Ha det gjerne i bakhodet neste gang du leser om de «håpløse» grekerne. Er du spesielt interessert, så les gjerne mine tidligere innlegg også. Du er velkommen tilbake til denne bloggen, så skal jeg med ujevne mellomrom forsøke å kverke et par andre seiglivede myter - både sett innenfra og utenfra.  • Kommentarer(15)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tillatt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tillatt.
Opprettet av Rex Kelvin ti., november 21, 2017 08:26:18

Hello,

We are here again to buy kidney for our patients and they have agreed to pay a good amount of money to anyone who wants to donate a kidney to save them and so. If you are interested in being a donor or you will save a life, please write us to the email below.

This is an opportunity for you to be rich, we assure and guarantee you 100% secure transaction with us, all will be done according to lawful kidneys.

So do not waste more time, please write to irruaspecialisthospital20@gmail.com

Irrua specialist teaching hospitals.


Opprettet av KyriaT on., november 09, 2011 09:55:53

Veldig bra kommentar CJ, og jeg går med mange av de samme tankene. Jeg synes også det er pinlig og dumt når arrogante, dumme eller selvsentrerte grekere uttaler seg i nasjonale eller internasjonale media. Men jeg irriterer meg jo akkurat på samme måten over dumme nordmenn og deres uttalelser, og ikke minst alt det tåpelige som står i norske aviser. Men jeg elsker begge landene like fullt for det - akkurat som deg.

Tusen takk for hyggelige ord Berit og Anders, jeg er glad innlegget mitt kan ha vært til nytte!

smiley

Opprettet av Berit ti., november 08, 2011 22:28:03

Tusen takk for grundig og informativt innlegg! Dette har jeg lengtet etter lenge! En smule balansert oppreisning til den vanlige greker som er så hardt rammet av den økonomiske krisen ( som forøvrig ingen nordmenn hittil har fått føle på kroppen) Er så fortvilet på vegne av grekerne, og skammer meg over den kulden, selvgodheten nedlatenheten som lyser av nordmenns reaksjoner på krisen. Vanlige utsagn som: "De har seg selv å takke"..."Levet over evne"..."Pensjonsalder 50 år"...Høres nærmest misunnelige ut i sin hakkementalitet, og helt uforståelig mtp nordmenn som virkelig har levet over evne i lang tid. Dette tror jeg mest av alt skyldes medias evinnelige ensidige, lettvinte kritikk. Jeg tror ikke den vanlige nordmann har så grundig kjennskap til grekernes daglige kamp for tilværelsen, og ingen journalister gidder å sette seg skikkelig inn i det heller. Jeg har selv lagt på sykehus i Hellas og kan bekrefte opplysningnene i innlegget ditt. ang. det. Jeg kjenner også en gresk gammel pensjonist som har flyttet til nabolandet Bulgaria for å kunne overleve for at pensjon omtrent lik kr 0 skal strekke til, og må likevel få penger fra barna til opphold. Håper blogginnlegget ditt kommer på trykk i alle norske aviser! Jeg har lett og lett på nett etter noen som kunne ha litt motforestillinger til den massive hetsingen! For øvrig mange gode kommentarer også. Tusen takk!

Opprettet av CJ ti., november 08, 2011 12:07:06

Legger kommentaren både her og under det andre blogginnlegget. Det er delvis til begge innlegg :) Jeg tilhører den siste gruppen og har gjort det i 13 år nå :) Begynte som 20-åring. Første gang jeg reiste dit var nettopp med min første greske kjæreste jeg møtte her. Han ble senere mannen min og vi har to nydelige gutter sammen :) Selv om forholdet gikk i to så har jeg fortsatt beholdt kjærligheten til Hellas og ny kjæreste :) Ja jeg lider med de og jubler for dem når det skjer noe flott. Men jeg innrømmer at jeg fortsatt irriterer meg grønn over blant annet de tingene du nevnte i fase to ;))) Jeg liker heller ikke at grekere blir kalt late osv. Og jeg skjønner at de ikke elsker å betale skatt når de ikke har noe å betale skatt av. Og jeg vet godt om disse forskjellene som de fleste Europeere i dag ser ut til å ignorere eller ikke vite... Såvidt jeg vet koster bensin nøyaktig det samme som i Norge. Og en husleie kan godt være på 500€ for noe ok til en familie. Sier seg jo selv at de fleste ikke klarer dette alene. NOEN ER late og jeg kjenner noen av de men de fleste jobber mye mer enn de fleste nordmenn. Jeg kjenner til mer enn nok folk som sniker seg til det ene og det andre og unnlater å fortelle om ting og tang. Men mange gjør jo ikke det. Og det er jo de som må lide mest.... Jeg skjønner også at de klager men samtidig klager de ALTFOR mye og det hjelper heller ingenting. Et annet problem er jo at de som blir untervjuet kommer med utspill som får oss til å riste på hodet. Flere på jobben hadde sett intervju med ei dame som klagde på økte skatter og avgifter fordi da kunne hun jo ikke gå til frisøren flere ganger i uka! Det er nettopp slike folk som irriterer oss og andre grekere. Alltid er det noen som ldelegger ryktet for alle andre :((( Jeg er av og til møkklei av Hellas pga hvordan ting drives og hvordan folk vil/eller tvinges til å gjøre det verre... Det er av og til bare misery og slitsomt å besøke enkelte deler av Hellas det siste året. Mens andre steder prøver de iallefall å late som ingenting og være opptatt av familien osv istedet for bare å snakke om problemene. Men de siste gangene har jeg kommet hjem i verre humør enn jeg var da jeg dro. Det er trist :( Men Hellas vil alltid bety mye for meg og keg kommer aldri til å slutte å dra dit hverken alene eller med barna. :) Altfor knyttet til landet på mange måter... :)

Opprettet av Anders ti., november 08, 2011 09:30:03

Takk for den, Mrs T :-)

Ble litt lettere å argumentere mot hjemlig uvitenhet nå.

Opprettet av KyriaT ti., november 08, 2011 00:46:28

Takk for ros og kommentarer Kjersti, Aage, Liv og Marit! @Marit: Man vet aldri - noen ganger kan et overfladisk svermeri føre til noe mer. Man kan jo alltids håpe i hvert fall. smiley

Opprettet av marit f ma., november 07, 2011 23:53:10

hellas befinner seg geografisk godt unna nnorge. nordmenn elsker, bare eeeelsker hellas.

hørt det før? nytter jo ikke å eeeelske, når du i løpet av 2 ukers ferie ikke bruker 5 minutter på å lære noe om gresk kultur, folk og hverdag. når det nærmeste du har vært kultur er ouzo og zorba, og ellers en engelsktalende, svensk kelner i baren. det er trist å treffe på nordmenn som bare eeeeelsker hellas, men ikke kan en dritt om noe som helst, verken på kreta eller i athen. sant å si er det alt for mange som egentlig bare flytter legemet sitt fra egen terrasse og ned på en gresk, solsvettende strand på dagtid, og inn i baren når det mørkner. hvem sitter i baren? naboen din !

egentlig ville jeg minne hellaselskere om at hellas finnes om vinteren også, og folka der er i dag forbanna på udugelige,politiske ledere, på gresk vis. IKKE PÅ NORSK.

Opprettet av Liv ma., november 07, 2011 20:40:58

Veldig bra Toya!

Opprettet av Aage Sommer ma., november 07, 2011 15:57:56

Takk for informativ artikkel. Som faste turister på øyene stemmer dette med det vi erfarer.

Når det skrives og snakkes om GREKERNE blir det ikke nyansert mellom korrupte politikere og andre som skor seg, og den vanlige arbeider, butikkeier o.l. som må lide for det. Mellom disse er det et veldig sprang og sikkert gråsoner.

Opprettet av Kjersti ma., november 07, 2011 13:06:52

Veldig bra! Og takk for at du oppklarer.

Opprettet av KyriaT ma., november 07, 2011 11:32:20

Takk for hyggelig tilbakemelding Merete og Tove! smiley

Opprettet av Tove Cecilie Fasting ma., november 07, 2011 08:43:21

Veldig bra innlegg!

Opprettet av Merete ma., november 07, 2011 08:26:20

Noe av det beste jeg har lest om dette på lenge!

Opprettet av KyriaT ma., november 07, 2011 00:57:47

Synes grekere flest gjør mye bra som det er jeg faktisk, de stiller spørsmålstegn ved EU-økonomenes pakkeløsninger, de protesterer mot sine korrupte politikere i alle parti og mange går i seg selv og ser at de har vært/er med på å holde liv i den svarte økonomien, på bekostning av den som tjener landet og fellesskapet. Ellers har vel den enkelte greker like stor (eller liten) innflytelse på hvordan landets økonomiske floke kan løses, som vi nordmenn har på hvilke konkrete formål pengene i oljefondet brukes til. Og for øvrig er jeg helt enig med Eva Joly, man kan begynne med de 120 milliardene som tilhører grekere i Sveitsiske banker.

Opprettet av Bernt ma., november 07, 2011 00:02:19

Hva skal grekerne gjøre for å få retta på alle feila?